Gråsjälören runt 2010

Vi som simmade: Christer Kågström, Johnny Widén, Hans Överby, Staffan Borg, Rune Sundmark, Nils Hermansson, Staffan Syk, Hans Ekenberg, Per Sundberg

Christer Kågström, Johnny Widén, Hans Överby, Staffan Borg, Rune Sundmark, Nils Hermansson, Staffan Syk, Hans Ekenberg, Per Sundberg

En expedition – en kringsimning – en fest

Kl 10 00 lördagen den 14 augusti stod tolv nyfikna på kajen intill Granec för avfärd till Gråsjälören. Det var två åskådare, två hjälpare och åtta simmare. Vid bryggan låg tre av medlemmarnas båtar. Johnny Widén förrättade upprop utifrån listan på mobilen. Sedan ilastning, ombordstigning och avfärd. Vädret såg lovande ut. Ön nåddes i ett kick.

Vattentemperaturen uppmättes till +19-20 grader C vilket var varmare än väntat. Vi tog oss till Lions stuga med vår packning som ställdes under verandataket. Nu kunde brödernas eget evenemang ta sin början. Simmarna ställde upp för foto iförda sina våtdräker. En simmare uppträdde i bara badbyxorna. Hjälparna satte ut de gula bojarna- ett lån från Luleå Kajakklubb - sedan vi kommit överens om plats för start och mål – det blev rakt utanför pålen med livboj. Starten började knädjupt invid startbojen efter lite statiska uppvärmningsövningar. Sist kom bröstsimmaren i badbyxor iväg. Fältet drog snabbt mot första bojen. När bröstsimmaren kommit
trekvarts väg började kylan göra sig gällande - det gick trögt. Christer Kågström hoppade i ifrån följebåten och gjorde bröstsimmandes siste simmaren sällskap fram till målet. Sista biten stenig och grund. Väl framme vid strand stod Staffan Borg och ledde iland den frusne. Johnny Widén filmade slutfasen.

Nu dukades det fram utomhus vid bord och bänkar. Hela tänkta menyn presenterades. Gryta med Köttsoppa på säl- att värmas upp. Rökt sälkött fanns att provsmaka- till detta rädisor. Speciella bröd från Anderssons bageri i Bergviken- modell grönländska skeppsskorpor. Därtill två blåbärskakor till termoskaffet.

Ett problem dök upp. Fotogenköket Primus startade men brann bara i två minuter. Tekniska bröder sökte lösa problemet. Någon gjorde proffsigt upp eld i eldstaden. Någon pejlade nivån på fotogen i tanken Diagnos: för lite fotogen – ingen kompresssion. Slutliga lösningen blev: Grytan togs med båt fram och åter till kök på Granudden. Vid återkomsten var grytan uppvärmd. Festen kunde börja. Brödernas hunger var nu så stor att allt gick åt. Omtänksam värd var Martin Lindström. Stämningen blev god och hög. För att laga köttsoppan hade åtgått råd från Köksverkets köksmästare och marineringsråd från goda vänner. Sälköttet – ryggbiff på gråsäl- kom från Lasse Öqvist på Junkön.

Några lätta, utlovade lekar kom igång. Hur fångar man upp tre en- kronor som kastas upp från handloven. En test på reflexerna. Här visade sig Staffan Borg vara en mästare – han fångade upp fem mynt i ett kast! Men så är han ju polomålvakt!

Då premiären blev lyckad lockade det till idéer om en fortsättning sommaren 2011. Några förslag var häftiga värre..

När vi väl var hemma i hemmet efter båt- och simfärd så brakade ett rejält oväder lös. Vi hade haft turen att fånga den sista sommardagen, helt enkelt. Tur i oturen är väl gott nog- men vad sägs om tur i turen ? Evenemanget fick en kvalitet utöver simmandet och festandet. Det var brödraskapet – när arrangören sviktade då ryckte bröderna in. Sådant värmer.

Rune Sundmark skrev. Stort tack till åskådare, hjälpare och simmare. för den goa stämningen. Johnny Widén höll i den proffsiga anmälan och presentationen på vår hemsida.